Pages

Friday, 16 November 2012

Spesies haiwan yang telah pupus


Mengikut Kamus Dewan Edisi Empat, kepupusan bermaksud hilang lenyapnya atau hapusnya sama sekali.  Spesies terancam pula merupakan benda hidup yang terancam oleh kepupusan. 

Hidup matinya setiap spesies akan mempengaruhi spesies yang lain, oleh itu interaksi antara haiwan adalah saling berkait-rapat.  Kepupusan sesuatu spesies akan mempengaruhi spesies yang memakannya sebagai makanan kehilangan makanan.  Dengan itu, spesies ini akan diancam kepupusan kerana kekurangan makanan dan akhirnya menjadi pupus. 

Kerakusan manusia dalam pembangunan yang tidak terkawal telah merosakkan ekosistem dan habitat haiwan.  Contoh haiwan yang telah kepupusan ialah:
  Dodo bird
Telah diburu sehingga pupus oleh manusia hanya kira-kira 100 tahun selepas penemuan awal dalam 1581.


Tasmanian tiger (Thylacinus cynocephalus)


Ia kelihatan seperti anjing yang besar, panjang, berjalur, ekor yang berat sengit dan kepala besar.  

extinct Golden Toad  Golden Toad (Bufo periglenes)
          Berasal dari bandar Monteverde, Costa Rica.  Juga dipanggil Monteverde Golden Toad, atau Monte Verde Toad.  Ia tidak dijumpai lagi sejak tahun 1989 dan diklasifikasikan oleh IUCN sebagai pupus.
Rujukan: http://www.global-greenhouse-warming.com/extinct-golden-toad.html

A stuffed Zanzibar Leopard Zanzibar leopard   
Subspesies unik harimau ini hanya boleh dijumpai di kepulauan Zanzibar Tanzania.  Ia telah pupus pada sekitar tahun 1990-an.


    Geochelone nigra abingdoni

Spesies terakhir kura-kura gergasi Galapagos yang berusia lebih 100 tahun  ditemui mati di Puerto Ayora, Pulau Santa Cruz, Ecuador yang terletak di selatan Taman Negara Galapagos pada 24 June, 2012

Rujukan : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Spesiesterakhirkura-kuragergasimatidiGalapagos/ArticleChinese River Dolphin

Adalah ikan lumba-lumba air tawar yang hanya ditemu di Sungai Yangtze di China.  Ternyata telah pupus pada 2008 kerana manusia.  

6 comments:

 1. Maklumat mudah dan senang difahami..

  ReplyDelete
 2. saya akan lawat selalu untuk belajar mengenai sains~ thx for sharing~~~

  ReplyDelete
 3. Brief and clear information stated. So easy to understand.

  ReplyDelete
 4. Memang la sumew tu bagus.. tpy tu sumew bukan dlm malaysia kan???

  ReplyDelete